Erectiestoornis – Reanimeer je seksleven

Je herkent het was wel, je hebt een keer geen zin, of juist heel erg maar dat krijg je je grote vriend niet in de actie stand of hij valt weg tijdens dat je lekker bezig bent. Heb je dan een erectiestoornis of libidoverlies? Nee! Meestal gebeurt dit als je juist wilt of moet presteren van jezelf of je hebt een drank of drugs gebruikt. Sterker nog en dit is iets dat veel mannen niet willen horen, zelfs issues in je relatie kunnen zorgen voor dat je seksleven aan de beademing moet. Hier kan je natuurlijk gemakkelijker wat aan doen.

Het kan ook erger en dat komt vaker voor dan je denkt. Ongeveer 15% van je mannen boven de 18 jaar heeft problemen met het krijgen en vasthouden van een erectie. Waar komt deze problemen vandaan?

Side note: Potentie is het vermogen om seks te hebben zoals het krijgen van een erectie. Libido is de zin in seks. Het kan zijn dat je libido helemaal top is maar dat je ondanks dat het niet voor elkaar krijgt. Dit heet in de medische wereld erectiele disfuntie (ED).

Hoe zit het nu, waar komt een erectiestoornis vandaan?

Testosteron is het belangrijkste sekshormoon bij een man. Als je T-waardes dalen dan hangt het zaakje er maar slap bij. Het niet meer zo vaak kunnen en een seksdrive dat daarmee ook vergaat, verlagen de testosteron waarden nog meer. Het is dan tijd om er wat aan te doen. Want als je T-waardes weer op peil komen, dan is je erectie niet alleen harder, de zin in komt weer terug en je orgasmes voelen alsof het de eerste keer weer is.

Het vrije testosteron speel hier een cruciale rol bij. En deze ligt door de huidige leefstijl behoorlijk onder vuur. De het meeste testosteron zit namelijk gevangen en opgeslagen. Toch is een injectie of een pilletje om je testosteron weer op het oude niveau te krijgen niet het antwoord. Het ligt namelijk ook niet alleen aan het dit hormoon.

Want ook overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, roken, alcohol zijn verre van erectie bevorderend.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een erectiestoornis

Vaak is zijn er meerdere die zorgen dat het niet helemaal gaat tussen de lakens zoals jij het wilt hebben. Het gebeurt niet vaak dat er maar 1 oorzaak is.

 • Aderverkalking, vernauwede bloedvaten
 • Gevorderde leeftijd
 • Hersenletsel, ruggengraatbeschadigingen, ziekte van Parkinson of MS
 • Zenuwschade door diabetes
 • Operatie aan de prostaat
 • Alcohol
 • Drugs
 • Depressie
 • Overgewicht
 • Stress
 • Hoge bloeddruk
 • Lage testosteronspiegel
 • Relatieproblemen
 • Bepaalde vormen van medicatie

En dan komt nu de vraag. Hoe pak je dit aan?

Sommige van deze oorzaken daar heb je professionele hulp bij nodig. Zoals de aderverkalking, hier kan je zelf niet achter komen daarvoor moet je naar een arts. Wel is een erectiele disfunctie (ED) waar ik het al over heb gehad een goed waarschuwingssignaal voor als je boven de 40 bent, als het gaat om aderverkalking.

Ook kan je in gesprek gaan met een seksuoloog, hij of zij is gespecialiseerd in het erectiestoornissen vanuit een mentaal perspectief.

Wat zeker ook een mogelijkheid is, om eerst te kijken of het aan je testosteron ligt of dat het er een andere oorzaak is. Je zou dus ook je vrije testosteron kunnen bepalen doormiddel van een test. Mocht het aan je testosteron liggen dan kan je daar gericht mee aan de slag.

Wat kan je zelf doen om je hard en strak door het leven te gaan?

Naast de bijna standaard adviezen als, stop met roken, drink minder en doe geen drugs zijn er nog zat andere opties om uit te kiezen.

Relax

Dit heeft alles te maken met stress. Stress activeert het sympathische zenuwstelsel en dit is een voedingsbodem voor je erectiestoornis want het remt de bloedtoevoer naar je penis. Het parasympatisch zenuwstelsel daarentegen zorgt voor ontspanning en reflexen die je een stijve bezorgen. Ontspanning is een oplossing voor je erectiestoornis.

Sport

Onderzoekers hebben berekend dat als je vier keer per week veertig minuten matig tot intensief sport, je ED vermindert als je het gevolg is van een gebrek aan lichaamsbeweging., hoge bloeddruk, overgewicht, het metabool syndroom en/of hart- en vaatziekten.

Val af

Om drie redenen is overgewicht niet goed voor je seksleven.

 1. Je vaten slibben dicht, dus ook die van je penis. Met als gevolg minder bloed in de zwellichamen en dus een slappe erectie.
 2. Het verhoogte de kans op suikerziekten. Meer dan de helft van alle diabetici is impotent.
 3. Hoe vetter je bent hoe meer aromatase er plaats vindt. Wat inhoudt dat je testosteron wordt opgezet in het vrouwelijk geslachtshormoon estradiol.

Uit een Italiaans onderzoek is naar voren gekomen dat impotentie gelinkt is aan overgewicht. 110 mannen werden aangespoort om hun BMI te verlagen tot onder de 25 (maximale normaalwaarde) dit verkleinde hun kan op impotentie met 70%!

Wat je niet zo vaak hoor is bijvoorbeeld; Optimaliseer je dopamine

In de ayurveda is hebben ze een kruid dat een lange traditie heeft als lust opwekkend middel namelijk, mucuna pruriens*. Dit kruid werk op de dopaminereceptor. Dopamine is een neurotransmitter die wordt aangemaakt in de hersens. Dopamine en andere neurotransmitters en hormonen die in het brein worden gemaakt geven de signalen af aan het lichaam wat er gedaan moet worden. Bij de ziekte van Parkinson sterven de dopamine producerende hersencellen af, erectiestoornissen en libidoverlies behoren tot de symptomen van Parkinson.

Hoe verhoog jij je dopamine, goede nachtrust, koude douche, sporten, eet voldoende eiwitten en met namen Tyrosine en fenylalanine en krijg voldoende vitamine en mineralen binnen.

Een strak gepersonaliseerd leefstijl plan

Er is genoeg wat je kan doen om van je erectiestoornis en libidoverlies af te komen. Maar het is maat werk want er zijn vele invalshoeken die zorgen dat er geen standaard aanpak is dat werkt.  Wat wel voor iedereen werkt is om te onderzoeken hoe hij ervoor staat. Hoe staat je gezondheid ervoor? Zijn er onderdelen die verbetert moeten worden.

Als je wilt onderzoeken of je testosteron een invalshoek is voor een ingedut seksleven dan kan je de gratis checklist met 5 testosteron boosters downloaden.

 1. Wil je gerichter aan de slag om te zien wat je kan doen of waar het aan ligt. Dan kan je de gratis Health Scan  Tijdens deze scan leg ik jouw vitaliteit onder een vergroot glas en vertel ik je hoe jij jouw gezondheid kan optimaliseren.
 2. Wil je gelijk volle bak? Dan kan dat ook en dit kan je doen via het 100 dagen Vitaal Meesterschap traject. De kortste weg naar de gezondste versie van jezelf. Ga aan de slag om lichamelijk te winnen. Jouw 100 dagen plan wordt opgebouwd dankzij wetenschappelijk en energetisch onderzoek op basis van bloed en speeksel tests.
  Klik hier als jij aan de slag wilt met jouw 100 dagen plan.

Heb je vragen over deze blog stel ze hieronder of stuur mij een bericht je via een van de social mediakanalen, Instagram of LinkedIn.

*Altijd onder toezicht supplementen of medicatie nemen. Er kunnen namelijk contra-indicaties zijn en/of optreden.

Deel deze post met vrienden

Dit wil je niet.

Mijn mails zijn de basis voor vitale mannelijkheid en staan bom vol praktische kennis, pijnlijke eye-openers en zijn anti-therapeutisch.

*Je kunt je altijd met 1 klik uitschrijven, als je te gezond wordt.

Categorie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.