Neurotransmitters jouw eigen WIFI netwerk

Waarom zijn neurotransmitters zo belangrijk om deze in top conditie te hebben?
Klein stukje biochemie, omdat het leuk is om te melden voordat we de diepte in duiken.

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit cellen, organen en andere systemen die ons vertering, gemoedstoestand en gedrag bepalen. De neurotransmitters hebben hier allemaal mee te maken, het zijn de boodschappers die dit alles aansturen en daarmee dus ook een grote impact hebben op ons mentale welzijn. Je kan je voorstellen dat als hier iets mis mee gaat het ook goed mis kan gaat.

Hoeveel van die neurotransmitters zijn er dan? Nou er zijn er meer dan honderd bekend. Voor zowel de communicatie in onze hersenen als ons lichaam. Onze hersenen bevatten miljarden neuronen (hele kleine WIFI hotspots), die één van de neurotransmitters (het WIFI signaal) versturen en zo kunnen die neuronen (hotspots) bestanden doorsturen en met elkaar communiceren. Het is megadruk in het dataverkeer van ons lichaam, alles wat we meemaken, eten, drinken, bewegen, suppleren of op een andere manier moeten verwerken, heeft invloed om de neurotransmitters. Je kan dit zien als een goed en slecht bereik van het ‘WIFI signaal’.

Wil je meer weten over hoe je jouw neurotransmitters positief kan beïnvloeden? En daarmee je lichaamseigen ‘WIFI signaal’ kan versterken. Lees dan snel verder!

AANMAAK VAN JE ‘WIFI’

De bouwstof van neurotransmitters zijn aminozuren (lange ketens van eiwitten die je deels zelf kan maken, andere moet je binnenkrijgen met je voeding, volgt nog een blog over). Naast de verschillende aminozuren zijn ook vitamine en mineralen mega belangrijk voor aanmaak van je neurotransmitters (WIFI signaal). Iets wat vaak wordt vergeten zijn de cofactoren, hulpstoffen die helpen om het juiste WIFI signaal te maken.

Het schema wat hieronder is te zien geeft een goed beeld van hoe dit proces verloopt.

  • Zwart: de verschillende cofactoren
  • Blauw: de naam van het omzettingsproces
  • Oranje: de naam van het hormoon of een neurotransmitter.

 

Om een voorbeeld te noemen; je ervaart veel stress, dan vraagt jouw lichaam een hoge aanmaak van adrenaline (hormoon). Deze verhoogde vraag naar adrenaline heeft een negatief effect op de dopamine, serotonine en melatonine, de aanmaak van deze stoffen wordt minder. Het kan zelfs zo zijn dat de aanmaak komt stil te liggen om deze andere stoffen omdat de cofactoren worden gebruikt voor de aanmaak van adrenaline. Het gevolg, een disbalans tussen activiteit en ontspanning.

Een mentale disbalans kan dus ook afkomsting zijn vanuit de biochemie. Het is meer dan aan te raken om het zelfherstellend vermogen van het lichaam hier aan te spreken en te activeren om het disbalans te verhelpen.

ALS JE HIER LAST VAN HEBT, WIL IK JE HELPEN! HIERONDER VIND JE 5 SIMPELE STAPPEN OM JE MENTALE DISBALANS WEER OP IN DE GOEDE RICHTING TE KRIJGEN.

 

STAP 1 : EET DIEFFERS EN EET JE GROENTEN.

Gevarieerd eten is de basis van het zelfherstelend vermogen van het lichaam. altijd maar het zelfde ontbijt, geeft ook altijd de zelfde bouwstoffen. Je bent tenslotte wat je eet. Hoe gevaieerder je eet, hoe meer verschillende stoffen je binnenkrijgt waar je lichaam mee kan werken. Een huis kan niet alleen met stenen gemaakt worden, er is ook een betonnen fundering nodig, het juiste leidingwerk moet aangelegd worden etc.

In je groenten zitten veel, heel veel cofactoren, daarom is het erg verstandig bij elke maaltijd groenten te eten. En het liefst zoveel mogelijk kleur.

STAP 2 : BOOST JE COFACTOREN LEVELS

Je eet gevarieerd en je eet ook nog is netjes al je groeten op. Dan kan je ook je lichaam boosten met een extra dosis cofactoren. Een goede multivitamine is naar mijn mening onmisbaar. De multivitamine geeft je lichaam de essentiele cofactoren die het lichaam nodig heeft. Ik gebruik zelf de multi Dag/Nacht van het merk VITAKRUID. Zo heb ik de juiste vitamine voor op tijdens de dag voor meer energie, alertheid en concentratie.  Om makkelijker tot rust te komen en mijn herstel in de nacht te bevorderen heb ik dan de nacht vitamine. Wil je hier meer over weten stel je vraag via whatsapp of mail.

STAP 3 : Magnesium (THE BIG BOSS cofactor)

De derde stap die je kan nemen is extra aanvulling van magnesium. Dit mineraal is een duizendpoot, een alleskunner als het gaat om het cofactor zijn. Magnesium is bijna bij elk proces noodzakelijk. Helemaal in het dopamine- en serotoninesysteem. Een goede magnesium om te gebruiken is dan de magnesium-Tauraat variant. Deze is biologisch zeer goed opneembaar in vergelijking met een bijv. magnesiumoxide. Zorg dat je bij  kiezen van het magnesium supplement er wel die bioactieve vorm van vitamine B6 (pyridoxaal-5-fosfaat, oftewel P-5-P) bij zit. Dit zorgt voor een verbeterde opname van de magnesium

Daarbij is magnesium echt een anti stress mineraal. Bij een goed magnesium balans in het lichaam werkt het zowel, stress verlagend als energie verhogend.

STAP 4 : GEDULD WORD BELOOND

Laat het lichaam even zijn werk doen. Het zelfherstellend vermogen moet worden aangesproken en alle cofactoren en andere bouwstoffen moeten ook voldoende aanwezig zijn. Geef je lichaam dus even de tijd om voor jou de dingen op orde te krijgen. Geen geduld? Dat activeert weer je stress, je adrenaline. Als jij het lichaam dat geeft wat het nodig heeft, gaat het lichaam jou geven wat jij wilt.

Begin met een periode van 4 weken alleen met de multivitaminen. In de meeste gevallen is dit een voldoende om de cofactoren op orde te brengen. Ervaar je nog geen verbetering in deze 4 weken dan kan je overwegen om een goede magnesium er naast te gebruiken. Ook hiervoor geld, neem de tijd. Als je ook na 4 weken gebruik van zowel multivitaminen als de magnesium, geen verbetering merkt dan is stap 5 misschien een handige zet.

STAP 5 : VRAAG OM PROFESSIONELE HULP

Als je de 4 stappen hebt doorlopen en je hebt geen verbetering in je mentale welzijn, dan is het wellicht goed om een proffesional te vragen om met je mee te kijken naar de oorzaak. Het kan namelijk zijn dat de oorzaak dieper ligt dan alleen een cofactoren tekort.

Zet de volgende stappen voor gerichte acties

Stap 1: Health Scan
Gratis Health Scan aan en ontdek waar jij waar jij de oplossing kan vinden>>

Stap 2: Vitaal Meesterschap
Ga in gesprek voor een op maat gemaakte traject voor echte transformatie >>

Deel deze post met vrienden

Dit wil je niet.

Mijn mails zijn de basis voor Vitaal Leiderschap en staan bom vol praktische kennis, pijnlijke eye-openers en zijn anti-therapeutisch.

*Je kunt je altijd met 1 klik uitschrijven, als je te gezond wordt.

Categorie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *