Koning. Krijger. Magiër. Minnaar. boek review

“Koning. Krijger. Magiër. Minnaar. ” is de meesterkaart van mannen en het framewerk ervan overstijgt tijd, taal, locatie en leeftijd.

Het werd in de jaren negentig geschreven door iconen van het mannenwerk Douglas Gillette, een mytholoog, en Robert Moore, een psychoanalyticus.

Ik ben zo geïnspireerd geraakt door dit boek dat de coaching en begeleiding is gefundeerd op deze kernprincipes binnen de archetypes en het mannenwerk.

Ik heb gemerkt dat het enorm nuttig is, niet alleen voor mijn eigen persoonlijke groei, maar ook om andere te helpen een bloeiend bedrijf, vurige relaties, ijzersterke gezondheid en creativiteit op te bouwen met behulp van de inzichten die het biedt.

Ik wil je inspireren om deze principes toe te passen zoals ik heb gedaan, zodat jij je eigen ‘koninkrijk’ kunt bouwen op weg en om een volwaardig man te worden.

Hier geef ik je een paar belangrijke punten uit het boek, en vat de archetypen samen, vertel je wat we leuk vonden en waar het zou kunnen verbeteren, en dan voorzien we je van een paar bruikbare inzichten die je op je eigen leven kunt toepassen.

 

Wil je inzicht en een persoonlijke strategie om deze principes toe te passen. Vraag dan jouw gratis Sparringsessie (twv €150) aan. 

 

Koning, Krijger, Magiër & Minnaar: de belangrijkste punten

Alle mannen hebben alle vier mannelijke archetypen in hun DNA gecodeerd. Het gaat er niet om of ze tot uiting komen, maar hoe ze tot uiting komen.

  • Elke man bestaat uit vier archetypen: de koning, de krijger, de tovenaar en de minnaar. Ze leven in de mythen van elke cultuur en zijn te vinden in alle grote verhalen.
  • Elk archetype bestaat uit twee persoonlijke voorkeuren: Verbinding of Competentie en Strijd of Veiligheid. Elk archetype is een combinatie van twee hiervan.
  • Eén primair archetype zal al vroeg in het leven tot uiting komen, maar het einddoel is om ze allemaal op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid volledig te integreren.
  • Er zijn onvolwassen en schaduwversies van elk archetype. Als deze variaties niet worden begrepen en aangepakt, zullen ze zich op schadelijke manieren manifesteren of uiten.

 

Eenvoudige uitleg van de mannelijke archetypes

Volgens Gillette en Moore is een kenmerk van een volwassen man dat hij andere mannen kan bewonderen.

Ik ben het daarmee eens.

Helden, zowel menselijke als bovennatuurlijke, zijn essentieel voor mannen om naar op te kijken als modellen van mannelijk gedrag.

Ik ga personages uit de Marvel-serie, The Avengers, gebruiken om je een vereenvoudigd begrip te geven van hoe de vier archetypen eruit zouden kunnen zien in onze moderne mythen.

Stan Lee was een legende van een man, en hij begreep dat alle grote verhalen de vier typen in zich hebben:

 

De Koning archtype: THOR

Een goed voorbeeld van iemand met een primair King-archetype is Thor Odinson, die letterlijk ‘King of  Asgard’ is.

Zijn persoonlijkheid weerspiegelt de klassieke kenmerken van een koning door zijn charme, talent voor plezier maken en liefde voor de spanning van strijd en conflict.

Strijd + Verbinding = De Koning

In een groep zijn zij waarschijnlijk degenen die iedereen hebben samengebracht voor een groter doel en waarschijnlijk zijn zij degenen die van nature worden aangeween voorop te lopen en te leiden van mensen en doelen.

Als je merkt dat je regelmatig groepsgesprekken domineert (misschien zelfs een beetje te veel), is je primaire archetype misschien de koning.

Als op anderen gerichte visionairs willen ze door middel van relaties dingen vooruit helpen.

Op de juiste manier geïntegreerd met de andere types, wordt de koning een heerser die getemperde kracht, kritische wijsheid en vriendelijkheid compassie vertoont.

 

De Krijger archetype: CAPTAIN AMERICA

Bij Steve Rogers draait alles om de strijd, en niet zozeer om de persoonlijke zorgen van mensen. “De prijs van vrijheid is er een die ik bereid ben te betalen en als ik de enige ben, dan is dat maar zo”.

Hij is gebonden aan zijn plichten en taken voor het grotere geheel en romantiek lijkt niet op zijn pad te liggen.

Strijd + Competentie = De Krijger

Deze jongens willen gewoon dingen voor elkaar krijgen.

In een groep denken ze waarschijnlijk: “Ok, wat is je punt, wat is het plan en wat gaan we eraan doen?”.

De Krijger op de juiste manier geïntegreerd met de andere typen, vindt de Warrior een doelbewuste strijd om voor te vechten, wordt hij een sluwe tacticus en leert hij verjongende rust en zelfzorg.

 

De Magiër archetype: IRON MAN

Tony Stark neemt de rol van de Magiër-archetype als Iron Man op zich, door zijn intellect te gebruiken om de Avengers het winnende voordeel te geven.

Bewapend met technologie en kennis creëert hij daarmee systemen om de effectiviteit van het team te maximaliseren en chaos op afstand te houden.

Veiligheid + Competentie = De Magiër

In een groep zal een tovenaar achteroverleunen en de hele situatie observeren in plaats van onmiddellijk in actie te komen. Om alles in zijn hoofd samen te voegen en zich af te vragen welke onzichtbare krachten moeten worden beheerst om mensen te begrijpen en conflicten te minimaliseren.

Geïntegreerd met de andere typen, wordt de Magiër een opzichter van de welzijn van anderen, een krachtige voogd en een meesterlijke verhalen verteller.

 

De Minnaar: De Hulk

Hoewel het in het begin misschien niet duidelijk is, vertoont Bruce Banner kenmerken van de minnaar op een verrassend consistente manier.

Zijn zachtaardige en vredelievende houding wordt geaccentueerd door zijn romantische verhouding met Natasha Romanoff.

Je zou het argument kunnen aanvoeren dat de Hulk een soort onderdrukte woede vertegenwoordigt, waar geliefden doorgaans mee worstelen in een poging om conflicten te minimaliseren.

Veiligheid + Verbinding = The Minaar

In groepen zullen deze mensen hoogstwaarschijnlijk ofwel met hun hoofd in de wolken zijn of een diepgaand een-op-een-gesprek voeren met andere.

Ze gaan liever volledig op in de aanwezigheid van en met de ander dan zich te mengen in een dialoog of debat.

Geïntegreerd met de andere typen, leert de Minnaar op anderen centraal te stellen in dienstbaarheid, zich met de moed in hun hart bezighoudt on deze te openen, en ontwikkelt sterk het onderscheidingsvermogen van de intenties van anderen.

 

Wat is goed aan het boek?

Nu je een algemeen begrip hebt van hoe de archetypen eruit zien, wat zijn de voor- en nadelen in het boek.

Het eerste wat ik meteen het leukste vond aan King Warrior Magician Lover, was dat het was georganiseerd als een handleiding.

Makkelijk te begrijpen. Direct.

Er wordt niet veel afgedwaald of gefilosofeerd, maar in plaats daarvan een opeenvolgende schets van de archetypen, hun voorbeelden, hun schaduwen en vervolgens een lijst met specifieke oefeningen om ze te openen.

Omdat het is geschreven als een kaart voor mannen, is het gemakkelijk om keer op keer te verwijzen en naar de delen te springen waar je het meest mee resoneert of dieper in wilt duiken zonder te verdwalen.

Ik was persoonlijk geïntrigeerd toen ik ontdekte dat ik neigde naar het archetype Magiër.

Wat me echter echt boeide, was hoe Gillette en Moore variaties van de archetypen lieten zien die de onvolwassen, negatieve en positieve uitersten in een visuele grafiek bevatten.

Dit was een enorme overwinning voor mij omdat ik als goochelaar streef naar zelfbeheersing en hou van inzichten in wat de drijfveren zijn van mensen, zowel goed als slecht.

 

Hoe kan het boek verbeteren?

Het boek wordt afgesloten met een gedeelte “Toegang tot de archetypen” waar het heel praktisch vier technieken opsomt om deze energieën aan te boren.

Hoewel ik ze erg effectief vond, wilde ik nog steeds een voorbeeld van hoe ik er toegang toe kon krijgen vanuit een groep.

Alle voorbeelden die werden gegeven, zijn voor de lezer en zichzelf maar er waren geen leeftijdsgenoten, mentoren of een hogere macht bij betrokken.

Ze bevatten technieken om de innerlijke koning te projecteren met behulp van verbeeldingskracht, zelfspraak, visualisatie en bewondering, maar er was niets over hoe we anderen nodig hebben om dit proces te voltooien.

In het voorwoord van het boek benadrukten Gillette en Moore dat oudere wijsheid en spirituele gidsen essentieel zijn voor het inwijdingsproces, maar daar later in het boek gaan ze daar nooit echt op in voor een praktische toepassing.

 

Hier is echter het goede nieuws:

Voor elk achetype ga ik dagen organiseren om ruimte te creëren en te bieden voor dit proces om binnen een groep te ontwikkelen. Het Pad van de Krijger is de eerste die gaat komen.

Alle dagen zullen bij gaan dragen aan de roep van de samenleving om gezonde mannelijkheid.

Pad van de Krijger – binnenkort kan je je aanmelden.

 

Hoe helpt deze info je in je dagelijkse leven?

De archetypen Koning, Krijger, Magiër en Minnaar kunnen je niet alleen helpen met de interne wereld van denken en zelfbeheersing, maar ze zijn ook ongelooflijk inzichtelijk bij het leren navigeren door de externe wereld van het bedrijfsleven, het genereren van vermogen en het bouwen van je koninkrijk en relaties

Bijvoorbeeld:

Laten we zeggen dat je erachter bent gekomen dat je een man bent die de neiging heeft om het meest te resoneren met het Magiër-archetype.

Deze kennis kan enorm nuttig voor je zijn op je werk als je de tijd neemt om je omgeving strategisch te observeren.

Laten we zeggen dat je merkt dat je baas kenmerken van een Warrior-archetype vertoont en daarom prioriteit geeft aan Resultaten en Strijd (in plaats van jouw voorkeur voor Resultaten en Veiligheid).

Gewapend met de wetenschap dat jullie allebei de prioriteit geven aan Resultaten, besluit je om je communicatie met je baas te richten op hoe effectief je het werk hebt gedaan en hoe je team de specifieke doelen uitvoert die zijn gesteld.

In dit geval is het benadrukken van Resultaten het verbindingspunt tussen je twee archetypen.

Win, win.

 

Voor jou…

Als je een man bent die op zoek is naar richting, of wil groeien in je persoonlijke invloed, dan is Koning, Krijger, Magiër en Minnaar een fundamentele plek om je reis te beginnen.

Of je nu 15 of 50 bent, Gillette en Moore brengen krachtige helderheid in de wereld van de innerlijke mens in zijn ontwikkelingsstadia.

Hun boek zal je helpen om het interne besturingssysteem voor mannelijkheid te ontdekken om de kracht van zelfsturing te krijgen die zal leiden tot een bevredigend leven.

Hoe eerder je dit boek kunt pakken, hoe beter.

Deel deze post met vrienden

Dit wil je niet.

Mijn mails zijn de basis voor vitale mannelijkheid en staan bom vol praktische kennis, pijnlijke eye-openers en zijn anti-therapeutisch.

*Je kunt je altijd met 1 klik uitschrijven, als je te gezond wordt.

Categorie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.