We missen een passende verbinding met masculiniteit

Masculiniteit en femininiteit. Waar staan we nu. We bevinden ons in een wereld waarin het steeds moeilijker is om datgene aan te wijzen wat puur mannelijk of vrouwelijk is in essentie. Waar komt dit vandaar? Hoe is het mogelijk dat zoiets dat van nature overal aanwezig is vervaagd?

Het familiesysteem

Als we kijken naar het familiesysteem dan zien we helaas dat er een verschuiving plaats heeft gevonden en nog steeds vindt. Steeds meer gezinnen laten een treurige blik achter als je er goed naar kijkt. De afwezige vader of de verdwijning van de man uit het gezin laat zowel een emotionele als fysiek vorm van verwaarlozing achter op de ontwikkeling van de kinderen. Jongens en meisjes zien geen gezond voorbeeld van een vader en zijn manlijke energie en voorkomen. Missen daardoor het vermogen van het manlijke te houden, het te accepteren en het eigen te maken, daar waar zij het voor kunnen inzetten.

Het is te eenvoudig om alleen dit als oorzaak aan te stippen van het probleem, dat er geen echte definitie meer is van mannelijk of vrouwelijk.

Als eerst is er het verloren gaan van de initiatie rituele die van jongens man maakt. Het proces dat vroeger en nu nog in cultuurstammen plaats vindt is een stuk dat we echt serieus moeten nemen. Hoe het komt dat we dit zijn verloren gedurende te een periode. Is dat het schadelijk werd gemaakt door de kerk en de latere ‘Verlichting’ waarbij alleen, de rede en feiten leidend waren. Door scheiding met het transformeerde ritueel mist er een beweging richting het ontstaan van het volwassen worden met zijn diepgaande kracht, en blijft de onvolwassenheid bestaan.

De lege rituele die blijven bestaan halen de waarde en kracht niet waardoor de jongenspsychologie blijft. Jongenspsychologie is overal om ons heen en laat zijn sporen na in het beledigen en gewelddadig gedrag, zowel naar mannen als vrouwen.; passiviteit en zwakheid, het onvermogen om effectief en creatief te handelen in het eigen bestaan. Of dit juist stimuleren in anderen. Jongens bewegen daardoor regelmatig heen en weer tussen misbruik en zwakheid.

Patriarchaat, onvolwassen mannelijkheid

Als tweede factor die samenhangt van het uiteenvallen van de mannelijk identiteit, is naar voren gebruikt vanuit een bepaalde feministische onvrede en wordt patriarchaat genoemd. Patriarchaat is de verwoording en invulling van de door de feministen bedachten sociale status van het mannelijke. In hun radicale overtuigingen over het patriarchaat gaan zij ervan uit dat masculiniteit tot in de wortels van zijn bestaan, gewelddadig is, domineert en ondermijnd. En dat liefde, verbondenheid, vriendelijkheid alleen thuishoren bij de vrouwelijke zijde van de mens.

Patriarchaat is niet de uitdrukking van diepgewortelde masculiniteit, want dat is juist niet gewelddadig. Het patriarchaat is de uitdrukking van onvolwassen mannelijkheid. Het is de uitdrukking van de jongenspsychologie, en, deels, de verstoorde zijde van mannelijkheid. Het toont de belemmerde, vastgelopen groei naar het mannelijke. Het patriarchaat is gebaseerd op de angst. De angst voor onrijpe masculiniteit. Het is een jongensangst, voor vrouwen maar ook zeker voor mannen.

Hieruit halen we dat een patriarchale man, door zijn onvolwassenheid, de volle mannelijke ontwikkeling van zijn zoon(s) tegenwerkt. En ook de volle ontwikkeling van zijn dochter(s).

Het patriarchaat brengt dus de jongenspsychologie tot uiting. En niet de echt potentie van volwassen, rijpe masculiniteit in zijn essentie.

Want het overgrote deel van hulpzoekende mannen wordt overspoeld met het vrouwelijke. Zij missen een goede, constructieve, diepe en instinctieve verbinding met de mannelijke energieën. De volwassen mannelijkheid. Wat onze samenleving is dus nodig heeft is niet minder masculiniteit maar meer masculiniteit. Weg van het patriarchaat en terug naar de essentie van zowel het vrouwelijke als het mannelijke.

 

Zet de volgende stappen op je reis naar gezonde masculiniteit

Stap 1: Eerste inzicht in je Health Elements

Download hier ‘De Vitale Man Kaart’ checklist >>

Stap 2: Testo-Assessment

60 minuten 1:1 contact, inzicht en concreet advies van mij op jouw hulpvraag >>

Stap 3: Jouw Gerichte acties in de praktijk

Start jouw 100 dagen 1:1 traject om te breken met patronen en opgelegde beperkingen >>

Deel deze post met vrienden

Dit wil je niet.

Mijn mails zijn de basis voor vitale mannelijkheid en staan bom vol praktische kennis, pijnlijke eye-openers en zijn anti-therapeutisch.

*Je kunt je altijd met 1 klik uitschrijven, als je te gezond wordt.

Categorie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.