Natuurlijke middelen bij veelvoorkomende mannenkwalen

Inleiding

Met het toenemen van de leeftijd krijgen veel mannen te maken met typische mannenkwalen: gezondheidsklachten door afname van de testosteronproductie (waaronder vermoeidheid, depressie, libidodaling, impotentie en afgenomen vruchtbaarheid), lagere-urinewegklachten door goedaardige prostaatvergroting en mannelijke kaalheid (androgene alopecia). Ik deel het op in 2 artikelen.

 1. welke 9 plantaardige middelen en (fyto)nutriënten je kan gebruiken.
 2. Welke gezondheidsklachten komen voor bij ouder wordende man.

Fenegriek

Fenegriek(zaad) behoort samen met ashawagandha(wortel) tot de belangrijkste fytotherapeutica die de testosteronspiegel bij mannen significant verhogen (binnen de normaalwaarden) en daarmee gunstig zijn voor de seksuele functie (libido, potentie) en lichamelijke conditie. De studies lieten zien dat suppletie met fenegriekzaadextract tot significante verhoging van de totale testosteronspiegel en dat de bloedspiegel van vrij (actief) testosteron significant toegenomen.

Waar zorgt Fenegriek nog meer voor:

 • Vergroot spierkracht
 • Verlaagt vetmassa
 • Remming van de enzymen 5-alfareductase (omzetting naar DHT ) & aromatase (omzetting Testosteron naar Oestrogeen)
 • Verhoogt vrij testosteron (door ontkoppeling met SHBG)

Ashwagandha

Het veelzijdige ashwagandha, wortelextract van de medicinale plant Withania somnifera, heeft een regulerende, regenererende en balancerende invloed op hersenen, zenuwstelsel, immuunsysteem, stofwisseling en hormonale systeem (adaptogene effecten). Bij mannen kan ashwagandha onder meer leeftijdsgerelateerde en/of stressgerelateerde testosterondaling, seksuele dysfunctie (afgenomen libido, erectiele dysfunctie), verminderde vruchtbaarheid en achteruitgang van de mentale en fysieke conditie tegengaan. Belangrijke werkingsmechanismen zijn regulatie van het stressregulatiesysteem en de geslachtsklieren, ontstekingsremming en verlaging van oxidatieve stress. Ashwagandha reguleert het stress- en geslachtsklieren systeem ter hoogte van de hypothalamus. De testosteronspiegel kan ook verbeteren door verlaging van oxidatieve stress in de geslachtsklieren en mogelijk ook door remming van het enzym aromatase, dat testosteron in perifere weefsels omzet in oestradiol.

Waar zorgt Ashwagandha nog meer voor:

 • Ondanks overgewicht een stijging van testosteronspiegel
 • Vetmassa afname
 • Spierkracht vergroting
 • Verbetering spiercoördinatie
 • Vergroting spiermassa
 • Lust opwekkend
 • Ontstekingsremmend
 • Verbeterde zaadkwaliteit

Maca

Maca, de wortelknol van de plant Lepidium peruvianum Chacón, ook wel ‘Peruaanse ginseng’ genoemd, heeft krachtige adaptogene (energieverhogende, stressregulerende, harmoniserende, versterkende, verjongende) effecten. Het is een veelzijdig fytotherapeuticum dat traditioneel door mannen in Peru wordt gebruikt als lustopwekkend, vruchtbaarheidsbevorderend en energieverhogend middel. Daarbij ondersteunt maca de lichamelijke en geestelijke conditie en veerkracht bij het ouder worden. Maca reguleert het (psycho)neuro-endocriene systeem, met onder meer een gunstige invloed op het stress-systeem en de geslachtsklieren.

Er zijn verschillende kleuren macaknol met verschillende gehalten aan bioactieve stoffen. Met name zwarte en rode maca stimuleren de seksuele functie, terwijl zwarte en gele maca de mannelijke vruchtbaarheid bevorderen. In diverse dierstudies, die model staan voor benigne prostaathyperplasie, is aangetoond dat rode maca prostaathyperplasie remt. Opmerkelijk is dat maca geen significante invloed lijkt te hebben op de serumspiegels van testosteron, LH, FSH en prolactine. Het effect van maca is mogelijk gebaseerd op verhoging van het gehalte vrij testosteron of een betere binding van testosteron aan androgeenreceptoren.

Waar zorgt Maca nog meer voor:

 • Libido verhogend
 • Erectie verbeterend
 • Verbeterd energiehuishouding
 • Spierkracht verhogend
 • Sperma kwaliteit en kwantiteit verbetering (zwarte Maca)
 • Positievere stemming

Zink

Zink is belangrijk voor het voortplantingssysteem; de ontwikkeling en het functioneren van testes, epididymis en prostaat zijn sterk zinkafhankelijk. Zink maakt deel uit van (zinkafhankelijke) metallo-enzymen en transcriptiefactoren (zinkvingereiwitten), heeft ontstekingsremmende, antimicrobiële en antioxidatieve eigenschappen en speelt een belangrijke rol bij de productie, opslag en afgifte van geslachtshormonen, met name testosteron. Ook is zink nodig voor de synthese en afgifte van LH en FSH. Rond 1960 is vastgesteld dat zinkdeficiëntie gepaard gaat met hypogonadisme (te lage productie mannelijk hormonen).

Jaren later werd in een experimentele studie, waarin gezonde jonge mannen een zinkbeperkt dieet kregen, aangetoond dat een marginaal zinktekort tot sterke afname van de testosteronproductie leidt. Zink heeft een directe invloed op de testosteronproductie in Leydigcellen. Een ernstige zinkdeficiëntie komt in Nederland vermoedelijk niet vaak voor. De zinkstatus kan wel inadequaat zijn bij het ouder worden, bij ziekte (zoals diabetes type 2, inflammatoire darmziekten, coeliakie), langdurig gebruik van medicijnen (zoals ACE-remmers, corticosteroïden, protonpompremmers, anticonvulsiva), toxische belasting (bijvoorbeeld cadmium) en/of bepaalde dieetgewoonten (vegetarisme/veganisme, eenzijdige voeding, hoge cafeïne- of alcoholinname).

Waar is Zink nog meer goed voor:

 • Er zijn aanwijzing dat het helpt bij vroegtijdige zaadlozing en Erectiële dysfunctie.
 • Helpt bij mannelijk kaalheid
 • Verbeterd de aanmaak van sperma
 • Ondersteund de prostaat bij aanmaak zaadvocht
 • Verbeterd de bewegelijkheid van zaadcellen
 • Remt omzetting naar DHT
 • Verbeterd de werking van het immuunsysteem

Selenium

Als bestanddeel van selenoproteïnen zoals glutathionperoxidase (Ontgifting) is selenium essentieel voor een normale structuur en functie van de testes. Verlaging van de seleniumstatus of een seleniumtekort is geassocieerd met verlaging van de biosynthese van testosteron, verstoring van de spermatogenese, afname van spermakwaliteit en ejaculaatvolume, oxidatieve stress en sub- of infertiliteit. Dieronderzoek toonde aan dat het induceren van seleniumdeficiëntie leidde tot verlaging van de testosteronspiegel, terwijl seleniumrepletie de testosteronspiegel normaliseerde. Selenium beschermt testes en zaadcellen tegen oxidatieve beschadiging, onder meer bij blootstelling aan alcohol en milieutoxines. Oxidatieve beschadiging van zaadcellen (die een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren hebben) draagt in belangrijke mate bij aan onvruchtbaarheid bij mannen.

Waar is Selenium nog meer goed voor:

 • Bewegelijkheid en aantal zaadcellen
 • Verhoging van de hormonen FSH, LH en testosteron

Pygeum africanum

Pygeum africanum (Prunus africana), in Afrika ook wel rood stinkhout genoemd, is een boom van de Rosaceae familie. Van oudsher worden bereidingen van de boombast door Afrikaanse mannen ingenomen als afrodisiacum en ter bestrijding van urinewegklachten. pygeumextract wordt gebruikt bij prostatitis en prostaatkanker. Pygeumextract gaat prostaathyperplasie tegen door neerregulatie van de intracellulaire groeifactoren EGF (epidermal growth factor), bFGF (fibroblast growth factor), en IGF-I (insulin-like growth factor). Het kruid heeft antiandrogene activiteit door blokkade van androgeenreceptoren; pygeumextract verlaagt mogelijk ook de omzetting van testosteron in DHT door inhibitie van 5-alfareductase. Het extract verbetert de blaasfunctie door remming van functionele en structurele remodellering van de blaas, vermindering van blaashyperactiviteit en verbetering van de normale spiercontractie. Het kruid heeft ontstekingsremmende activiteit (verlaging pro-inflammatoire eicosanoïden) en gaat cholesterolophoping en oedeemvorming tegen. Pygeumextract remt apoptose van gezonde prostaatcellen en stimuleert apoptose van ontspoorde prostaatcellen.

Waar is Pygeum africanum nog meer goed voor:

 • Verminderd de prostaat vergroting
 • Verminderd urinewegklachten

Pompoenzaden

In verschillende volksgeneeskundige tradities in Afrika, India, China en Zuid-Amerika worden de zaden (pitten) van de pompoen (Cucurbita pepo, komkommerfamilie) al eeuwen gebruikt als remedie bij nier-, blaas- en prostaataandoeningen. Modern wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat vetoplosbare bestanddelen (waaronder fytosterolen en carotenoïden) en wateroplosbare bestanddelen (waaronder polyfenolen en tetracyclische triterpenoïden zoals cucurbitine) in pompoenzaadextract gunstige effecten hebben bij LUTS (Lagere urineweg problemen) & BPH. (BPH – goedaardige prostaatvergroting)

Preklinische studies toonden aan dat pompoenzaadextract antioxidatieve, ontstekingsremmende, immunomodulerende, antimicrobiële, kankerremmende en diuretische effecten heeft, de blaasspierfunctie verbetert en goedaardige prostaatvergroting mede tegengaat (met afname van het prostaatgewicht) door remming van 5-alfareductase. In een in-vitrostudie remde een hydro-ethanolextract van pompoenzaden (Cucurbita pepo L. var. Styriaca) de deling van BPH-cellen en prostaatkankercellen, onafhankelijk van steroïdhormoonreceptoren. Uit humane (placebogecontroleerde) studies is gebleken dat verschillende pompoenzaadpreparaten (poeder, pompoenzaadolie, wateroplosbaar pompoenzaadextract) helpen bij LUTS/BPH en zorgen voor verbetering van de kwaliteit van leven. Er zijn ook aanwijzingen dat het prostaatvolume afneemt door pompoenzaadsuppletie.

Waar zijn Pompoenzaden nog meer goed voor:

 • Versterkt de plas straal en druk
 • Helpt bij incontinentie
 • Helpt bij een overactieve blaas

Zaagpalmbessen

Preparaten van bessen van de zaagpalm (Saw palmetto, Serenoa repens, Sabal serrulata) worden al eeuwen gebruikt bij mannenkwalen zoals LUTS/BPH, prostatitis en erectiele dysfunctie. De belangrijkste bioactieve bestanddelen in zaagpalmbessen zijn vrije vetzuren (waarvan 90% bestaat uit laurinezuur, oliezuur, myristinezuur en palmitinezuur), fytosterolen (bèta-sitosterol, campesterol en stigmasterol) en bioflavonoïden. Werkingsmechanismen van zaagpalm(bes)extract bij LUTS/BPH zijn onder meer: Anti-androgene activiteit: zaagpalmextract verlaagt de vorming (door 5-alfareductaseremming) en mogelijk de activiteit van DHT (door remming receptorbinding). Ontstekingsremmende activiteit: zaagpalmextract verlaagt onder meer de synthese van pro-inflammatoire eicosanoïden en cytokines in de prostaat en gaat oedeemvorming tegen. Remming celdeling en bevordering apoptose: zaagpalmextract remt snelle celvermeerdering bij prostaathyperplasie mede door de activiteit van groeifactoren (waaronder IGF-1, insulinegroeifactor-1) in de prostaat te remmen en apoptose te stimuleren.

Waar zijn Zaagpalmbessen nog meer goed voor:

 • Ontspant gladspierweefsel in prostaat, blaak en urinewegen hierdoor nemen klachten af
 • Werkt in synergie met bèta-sitosterol, pompoenzaad en Pygeum africanum.
 • Verbetert de erectie
 • Stabiliseert mannelijke kaalheid

Bèta-sitosterol

Fytosterolen (plantensterolen) zijn lipofiele stoffen in de celmembranen van planten met een soortelijke biochemische structuur als cholesterol. Er zijn meer dan 100 verschillende fytosterolen bekend, waaronder bèta-sitosterol, stigmasterol en campesterol. Bèta-sitosterol, bestanddeel van pygeumbast en zaagpalmbessen, heeft onder meer cholesterolverlagende, ontstekingsremmende, antioxidatieve, pijnstillende, kankerremmende, immunomodulerende, weerstandsverhogende en antidiabetische effecten. Dat bèta-sitosterol LUTS/BPH verlicht, is mede te danken aan de ontstekingsremmende, antioxidatieve en anti-androgene effecten (bèta-sitosterol remt het enzym 5-alfareductase). Daarbij verlaagt bèta-sitosterol mogelijk de kans op prostaatkanker en kan bèta-sitosterol (in combinatie met zaagpalmextract) androgene alopecia remmen.

Waar is Bèta-sitosterol nog meer goed voor:

 • Urineweg klachten
 • Verbetert de straal kracht
 • Verbetert ‘leeg plassen’

Gebruikte bron : Orthokennis – Mannenkwalen Plantaardige middelen en nutriënten bij veelvoorkomende mannenkwalen

 

Deel deze post met vrienden

Dit wil je niet.

Mijn mails zijn de basis voor vitale mannelijkheid en staan bom vol praktische kennis, pijnlijke eye-openers en zijn anti-therapeutisch.

*Je kunt je altijd met 1 klik uitschrijven, als je te gezond wordt.

Categorie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.