Testosteron depressie bestaat dat en hoe los je het op?

Kan je depressief worden door een tekort van 1 hormoon? Of speelt er meer dan alleen een testosteron tekort? En als dit het geval is, wat kan je eraan doen om het tij te keren? En bestaat testosteron depressie?

In deze blog lees je er alles over.

Wat is depressie überhaupt? Bij depressie wordt je stemming en/of gevoel aangetast waardoor je nergens of niet meer kan genieten van het leven. De neerslachtigheid kan ontstaan door tegenslagen, ingrijpende gebeurtenissen op zowel fysiek, mentaal, relationele privé of werk gebieden.

Ongeveer 13% van de mannen krijgt in zijn leven te maken met depressie

Testosteron en depressie, wat is de link?

Volgens onderzoek lopen vrouwen bijna tweemaal zo risico om depressief te worden dan mannen. Dit heeft alles te maken met de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron. Deze hormonen spelen hier een belangrijke rol in. Wat gebleken is dat oestrogeen een beschermende functie heeft tegen depressie. Dan is het juist bijzonder dat mannen minder kans lopen om depressief te worden. Waarschijnlijk komt dit omdat door aromatase de testosteron in het mannenbrein deels wordt omgezet in oestrogeen. Terwijl bij vrouwen de oestrogeenspiegel sterk fluctueert door de cyclus, is de testosteronspiegel bij mannen zeer consistent. Hierdoor is de bescherming van het mannenbrein tegen depressief ook stabieler.

Symptomen van een depressie en oorzaken

Voordat ik de diepte in duik met je over wat je kan doen om op een natuurlijke manier je opgewekt en energiek te voelen, eerst even een paar symptomen waar depressie aan kan herkennen.

  • Permanent een (zeer) sombere stemming gedurende langere periode
  • Slaapproblemen
  • Verandering van eetlust: weinig eten of juist overeten
  • Verandering lichaamsgewicht: afvallen of juist aankomen
  • Geen interesse in en plezier bij activiteiten
  • Vermoeid en lusteloos
  • Concentratieverlies
  • Gevoel van waardeloosheid en gebrek aan eigenwaarde
  • Gevoel van wanhoop en ‘geen licht aan het einde van de tunnel zien’

Oorzaken van depressie

Zoals ik al schreef en jij nu ook al weet kan een depressie komen vanuit interne en externe gebeurtenissen. En hormonen, omdat het de boodschappers zijn, spelen bij elk van deze een belangrijke rol. Daarom is essentieel om te deze kleine boosdoeners te vriend te houden en goed voor ze te zorgen. Geef wat nodig is en je krijgt terug wat je graag wilt. Mocht het dan toch fout gaan en je wordt depri dan kunnen de verschillende oorzaken komen door de volgende issues.

  • Traag werkende schildklier
  • Chronische stress (hoge cortisolspiegel)
  • Insulineresistentie (hyperinsulinemie en een schommelende bloedsuikerspiegel)
  • Laag serotonine-aanmaak in de hersenen
  • Een testosteron tekort
  • Laaggradige ontstekingen door onder andere metabool syndroom en een ongezonde leefstijl
  • Darmproblemen (lekkende darm, slechte darmflora, overgevoeligheden op voeding)
  • Virusinfectie
  • Mentale problemen
  • Verstoring van het bioritme

Zoals je ziet zijn er best wat mogelijke oorzaken die jou depri kunnen maken. Deze zijn ook nog is diverse en lopen redelijk uiteen. Aan jou om goed naar je lichaam te luisteren en te voelen waar jij denkt dat de oorzaak ligt.

Grumpy old man

Je testosteron daalt als een gevolg van het ouder worden hierdoor kan je stemming worden aangetast. Als man verander je dus van nature in een grumpy old man en is het dus echt zaak om zo vroeg mogelijk te beginnen om je testosteron op peil te brengen en vooral te houden. Mocht jouw omgeving je al categoriseren als een grumpy old man, vul je testosteron aan en voel het verschil, doe dit wel onder begeleiding van een specialist.

Zelf aan de slag

Het is raadzaam om naast wat je zelf gaat doen, ook hulptroepen in te zetten. Een psycholoog of therapeut kunnen je helpen maar ook zeker een leefstijlcoach of orthomoleculair therapeut kunnen je begeleiden op voeding, beweging en stressmanagement.

  1. Voorkom of verhelp het metabool syndroom. Dit is een verzameling van allerlei klachten rondom je stofwisseling. Het gaat om een combinatie van een verhoogt cholesterol, hoge bloeddruk, overgewicht (rondom de buik) en een hoge bloedsuikerspiegel. Een lager testosteronspiegel zorgt voor meer buikvet en minder spiermassa en draagt dus bij aan het ontwikkelen van het metabool syndroom.
  2. Ga sporten of ga meer sporten. Sporten helpt bij de productie van neurotransmitters dit zijn de signaalstoffen die veel processen in het lichaam aanzetten en onze gedachtes en handelingen sturen. Zijn jouw neurotransmitters in topconditie dan ben jij dat ook.
  3. Gezonde darmwerking. Eet veel groenten en krijg genoeg vezels binnen. Zo wordt je darmflora gezond en kan je veel beter de voeding verteren en opnemen. Waardoor je meer bouwstoffen binnenkrijgt.
  4. Slaap als een baby. Slapen is een wondermiddel. Verbeter je slaap kwaliteit en je staat na een nacht fris en positief naast je bed.
  5. Verhoog je testosteron. Hiermee bescherm jij je brein tegen depressie. Hoe je dat doet lees je hier. of luister deze podcast met onverwachte testosteron killers.
  6. Vergroot je serotonine gehalte. Deze neurotransmitter staat bekend als het gelukshormoon. Hier wil je juist veel van hebben. Want een te kort aan serotonine in hersenen gaat samen met een depressie en verslechterde stemming. Hoe krijg je meer van deze blije neurotransmitter. Ga naar buiten! Zonlicht helpt bij het aanmaken van serotonine. Wat je dus ook doet, zorg dat je vaak buiten bent. Voor de sporters onder ons die weten dat serotonine ook in je darmen wordt gemaakt. Toch heb je hier niet zo veel aan als het gaat om depressie. De serotonine die in je darmen wordt gemaakt kan niet door de hersen-bloed barrière en moet dus echt gemaakt worden in het brein zelf. Het aminozuur Tryptofaan is hier voor nodig. Kikkererwten, bananen, noten, chocola zijn hier rijk aan. Maar nu komt het. Veel sporters gebruiken BCAA’s dit zijn ander aminozuren (L-leucine, L-isoleucine en L-valine) die gebruik maken van hetzelfde transportsysteem als tryptofaan. En deze BCAA’s hebben voorrang. En dit gaat dus tekort van de tryptofaan uit je voeding. Beter is het om je tryptofaan binnen te krijgen op een ander moment dan je BCAA’s.

Conclusie

Heeft depressie een link met een tekort aan testosteron, JA zeker. Bestaat testosteron depressie? Ook daar kunnen we Ja op zeggen. Tevens zijn er andere zaken waar je rekening mee kan en wellicht moet houden.

Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen om je testosteron en algehele vitaliteit op pijl te brengen en te houden. Zo blijf je langer genieten van de levensenergie waardoor kan doen wat je het allerliefste wil.

Wil je gericht te werk gaan en werken aan een anti-depressie leefstijl? Vraag dan jouw gratis Health Scan aan. Na dit gesprek van 60 minuten weet jij precies waar jij je op te richten hebt, en welke actie(s) hierbij horen.

Deel deze post met vrienden

Dit wil je niet.

Mijn mails zijn de basis voor Vitaal Leiderschap en staan bom vol praktische kennis, pijnlijke eye-openers en zijn anti-therapeutisch.

*Je kunt je altijd met 1 klik uitschrijven, als je te gezond wordt.

Categorie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *