Vitaliteitswinst voor de man dankzij testosteron

Je kan hieronder de video bekijken of de tekst lezen.

Mannen en hormonen is het wel een combinatie die bestaat? Hebben mannen wel hormonen of is dat alleen voor vrouwen? En heb jij als man er ook last van als deze niet in balans zijn? Kan je als man ook je periode hebben?

Het korte antwoord; Ja jij hebt ook hormonen, Ja je kan er ontzettend veel last van hebben en als man is ‘je periode’ vaak langer dan 7 dagen.

Dus zaak om aan de slag te gaan en je hormonen te vriend te houden.
Hoe ga je dat doen? Verbeter je leefstijl en je gaat er met de winst van door.

Wil jij weten wat jij kan doen om als man lichamelijk te winnen? Lees dan verder.

Spoedcursus hormonen, wat zijn het en doen ze?

Hormonen zijn boodschapperstoffen die via jouw bloed door het lichaam reizen en organen en cellen vertellen wat ze moeten doen. Het hormonale systeem is druk, heel druk. Dit komt omdat de verschillende hormonen de ongeveer 100.000 miljard cellen moeten de hele dag moeten voorzien van informatie. Pas als een cel de boodschap heeft ontvangen, voert hij direct deze opdracht uit en geen seconde eerder.

Wat regelen hormonen? Je kan beter vragen wat niet. Zo zijn hormonen betrokken bij stress, seks, bloedsuikergehalte, energie productie/stofwisseling, het immuunsysteem, mentale helderheid en herstel na sporten en ziekte nog veel meer.

Hoe krijgen de hormoonproducerende cellen te weten dat ze aan het werk moeten, via het zenuwstelstel. Je brein, ruggenmerg en de ontelbare zenuwen scannen constant je lichaam en de omgeving af en daar wordt dat de juiste hormonale cocktail voor gemaakt.

Op deze manier kan jij op moment het maximale uit jezelf halen, en overleven in de modern jungle.

Hormonen waar komen ze vandaan, en welke heb je?

De grote aansturing van dit grote systeem gebeurt vanuit een kleine klier in je hersenen die de hypofyse wordt genoemd. Hieruit wordt het grootste gedeelte aangestuurd. Krijgt de hypofyse een signaal dan wordt gelijk het antwoord teruggestuurd. En vaak is dit, ‘maak hormoon X en zorg dat A gebeurt’. De hypofyse regelt de volgende systemen.

  • De stresssysteem door aansturing van de bijnieren
  • De stofwisseling door aansturen van de schildklier
  • De voortplanting door aansturing van de testikels (a.k.a. je ballen)

Het herstelsysteem door aansturen van de testikels en de aanmaak van groeihormoon

De verschillende hormonen zijn:

  • Testosteron
  • Dihydrotestosteron (DHT)
  • Luteïniserend hormoon (LH)
  • Follikelstimulerend hormoon (FSH)
  • Dehydroepiandrosteron (DHEA)
  • Oestrogeen
  • Groeihormoon
  • Cortisol
  • Insuline
  • Schildklierhormoon
  • Melatonine
  • Ocytocine

De belangrijkste voor de man… TESTOSTERON

Want dankzij dit hormoon groeit een foetus uit tot een jongen. Je zou kunnen zeggen dat testosteron echt het man-makend hormoon is. Want in de pubertijd wanneer testosteron weer piekt zal de jongen fysiek klaar gemaakt worden om een man te zijn. Hij transformeert lichamelijk en krijgt sterkere spieren, bredere schouders, lichaamsbeharing, baardgroei een lage stem en niet te vergeten, de jongen wordt in de pubertijd vruchtbaar. Zijn manlijke gereedschap groeit en krijgt er een extra functie bij.

De functionaliteit van testosteron is erg breed. Zo bescherm het je fysieke lichaam en je geestelijk welzijn op verschillende fronten. Hoe belangrijk het hormoon voor je gezondheid is komt meedogenloos aan het licht bij een tekort. Een lage testosteronspiegel wordt gelinkt aan hart- en vaatziekten, metaboolsydroom, insulineresistentie , afnemende spierkracht, toenemend buikvet, en zelfs dementie, Alzeimer en depressie. Zaak dus om het hormoon in topconditie te hebben en houden.

Hoe wordt testosteron gemaakt?

Het wordt gemaakt in de Leydigcellen in de teelballen. En tussen je 20e en 25e heb je ongeveer zo’n 700 miljoen van deze cellen. Rond deze periode ervaar je dan ook jou ongekende potentie in je lichaam, geest en handelen. Na je 25e sterft er elke 4 seconde 1 Leydigcel af. Dit houdt dus in dat je beetje bij beetje minder testosteron gaat producten. Tegen je 35e je testosteronspiegel gedaald met een aantal procenten. En vanaf je 35e verlies je elke jaar tot 2% van je testosteron productie. Met alle gevolgen van dien.

Signalen van een lage testosteronspeigel

  • Bleek, bloedeloosgelaat
  • Kleine rimpels in de ooghoeken
  • Kleine, verticale rimpels boven de lippen
  • Trage baardgroei
  • Droge ogen (minder okselhaar en minder schaamhaar
  • Afgenomen lichaamsgeur
  • Gedeprimeerde stemming
  • Toegenomen besluitenloosheid
  • Opvlieger (bij een extreme daling)
  • Afgenomen seksdrive
  • Uitblijvende ochtenderectie
  • Afgenomen hoeveelheid ejaculaat (sperma)
  • Borstvorming
  • Botontkalking
  • Meer buikvet
  • Moeite om spiermassa op te bouwen

Maar er is meer…

Je hebt testosteron en je hebt het werkzame vrije testosteron. Nu denk je misschien is dat niet hetzelfde? Nee helaas niet. Het meeste testosteron (98%) wat wordt afgegeven aan het bloed, plak vast aan de zogenoemde SHBG’s (sekshormoonbindende globuinen) oftewel, een “bootjes” gemaakt van eiwit. Als testosteron hieraan vastplakt of op dit bootje zit heeft het minder tot geen werking. Zo heb je maar in totaal 2% vrije testosteron, dat echt zijn werk doet. Naarmate je ouder wordt neemt je testosteronspiegel af en krijg je ook meer van deze SHBG’S. Dubbel pech! Je kan deze SHBG’s verminderen door je leefstijl aan te pakken.

En nu het praktische gedeelte

Hoe ga je dit nu aanpakken. Hoe ga jij je testosteron verhogen en je SHBG’s verlagen.

  1. Wees een fitte vent
    Een goed getraind vitaal lijf, een sterk hart, en een goede conditie houdt je T-spiegel op pijl.
  2. Gezond vetpercentage
    In je buikvet vindt aromatase plaats, dit is de omzetting van manlijke testosteron naar vrouwelijke oestrogeen. Dus weg met dat buikje!
  3. Eet voldoende
    Calorie restrictie geeft een daling in je testosteronspiegel, je kan hier uitrekenen hoeveel calorien je nodig hebt op een dag
  4. Slaap goed
    Tijdens je slaap wordt groeihormoon en testosteron geproducteerd voor herstel en groei. Slaap je slecht en te kort, verbeter dit dan. Je kan bijvoorbeeld slapen met oordoppen of een slaapmasker.
  5. Rust en herstel
    Niet altijd bezig zijn, ontspannen is ook erg goed. Testosteron is een anabole hormoon, dit wil zeggen dat het zorgt voor herstel. Als je actief bent kan herstel niet plaatsvinden.
  6. Eet voldoende vet
    Testosteron wordt gemaakt uit cholesterol, als jij te weinig of onvoldoende vet weet, gaat je T-productie er aan.
  7. Eet voldoende eiwit
    Voldoende inname van eiwit verhoogt niet je totaal testosteron maar wel de vrije/actieve vorm. En dat is nu juist wat je wilt
  8. Verminder de SHBG’s
    Je bevrijd je testosteron door meer groente te eten. Neem jezelf voor om 500 gram per dag te eten.
  9. Zorg voor voldoende vitamine en mineralen
    Vitamine en mineralen zorgen voor de productie en omzetting naar de actieve vormen van testosteron. Je kan een goede multivitamine bestellen bij Vitakruid, gebruik de kortingscode ‘Paul’ en krijg 10% korting.

Nu weet je waarom hormonen voor de man belangrijk zijn en met name testosteron en hoe nu verder met je mannelijke vitaliteit.

Als jij als man weer de potentie van je 25e wil ervaren dan kan je de volgende stappen zetten.

  1. Download de checklist met 5 testosteron boosters
    Maar na het lezen van deze blog wil je waarschijnlijk al meer dan is stap 2 wat voor jou.
    Klik hier als je de checklist wilt downloaden. 
  2. Vraag jouw Testo-Assessment aan
    Tijdens het assessment gaan we in gesprek en analyseren wij jouw Vitale Man Kaart. Aan de hand van de kaart en verdiepende vragen krijg je gericht advies wat voor jou de vervolg stappen 
    Klik hier als jij het Testo-Assessment wilt hebben.
  3. Het Vitale Man traject – 100 dagen plan
    De kortste weg naar de gezondste versie van jezelf. Ga aan de slag om lichamelijk te winnen. Jouw 100 dagen plan wordt opgebouwd dankzij wetenschappelijk en energetisch onderzoek op basis van bloed en speeksel tests.
    Klik hier als jij aan de slag wilt met jouw 100 dagen plan.

Heb je vragen over deze blog stel ze hieronder of stuur mij een bericht je via een van de social mediakanalen, Instagram of LinkedIn.

Deel deze post met vrienden

Dit wil je niet.

Mijn mails zijn de basis voor Vitaal Leiderschap en staan bom vol praktische kennis, pijnlijke eye-openers en zijn anti-therapeutisch.

*Je kunt je altijd met 1 klik uitschrijven, als je te gezond wordt.

Categorie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.